Suho sadje je zelo uporabno pri izdelavi presnih sladic
Suho sadje je obvezna sestavina vsake presne sladice, ki postajajo v zadnjem času pravi hit. Organizirajo se različni tečaji in delavnice, kjer vas bodo naučili, kako pripraviti zdrave presne sladice. Na internetu boste našli tudi ogromno število receptov za sladice, za katere potrebujete suho sadje in oreščke. Prednost presnih sladic pred klasičnimi sladicami je nedvomno v tem, da ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, moke in nezdravih maščob. Sladkor nadomesti suho sadje kot so suhe fige, datlji, suhe slive ali suhe marelice. Maščobe pa nadomestijo oreščki, kot so orehi, lešniki, pinjole, makadamija, indijski ali brazilski oreščki ter arašidi.
Za pripravo presnih sladic je zelo pomembno, da pred tem suho sadje in oreščke namakate nekaj ur. Na ta način se boste znebili morebitnih površinskih konzervansov, ki jih uporabljajo proizvajalci. V primeru, da se boste odločili za nakup bio oreščkov in suhega sadja, njihovo predhodno namakanje zaradi odstranjevanja konzervansov ni potrebno, saj jih praviloma ne vsebujejo. Kljub temu, da sta suho sadje in oreščki iz ekološke pridelave nekoliko dražja v primerjavi s tistimi iz običajne, pa vam priporočamo, da kupujete le tiste, ki imajo certifikat biološke ali ekološke pridelave. Resda so nekoliko dražji, vendar pa tukaj velja pravilo, raje manj in bolj kvalitetno kot obratno.
Presne sladice postajajo vedno bolj priljubljene, ker so hitro pripravljene in ne zahtevajo veliko kuharskega znanja. Ko enkrat osvojite osnove njihove priprave, vam skoraj ne more spodleteti. Vi in vaši gostje boste navdušeni nad njihovimi svežimi in bogatimi okusi, ki skoraj vedno prekašajo klasične sladice. Tisti, ki so se odločili za presne sladice, jim skoraj ne pade na pamet, da bi jedli klasične sladice, ki so za pripravo praviloma bolj zahtevne in predvsem tudi veliko manj zdrave. Pričakovati je, da se bo v prihodnosti vedno več ljudi, ki se zavedajo pomena zdrave prehrane, odločalo za presne sladice.